Rupesky Autószerviz
 
A Rupesky Autószerviz Kft.-ről
Opel Rupesky munkaidő
Opel Rupesky elérhetőségek
Opel Rupesky szerviz
Opel Rupesky Autószerviz
Opel Rupesky Műszaki vizsgabázis
Opel Rupesky Karosszériaműhely
Opel-alkatrészek
Opel hivatkozások más oldalakra
Érdekességek az Opel világából
 

Opel OPC modellek - a KÉK Opelek

Opel személygépkocsik ínyenceknek
 
Vectra OPC, Astra OPC, Zafira OPC
A Vectra, Astra és a Zafira OPC-modelljei

Az Opel azokra is gondol, akik mind a megjelenés, mind pedig a menetteljesítmény terén valami egészen különlegesre vágynak. A legtöbb "hétköznapi" Opel-modellnek elkészült az OPC, azaz a tuningolt változata is. Sportos megjelenés és sportos telesítmény jellemzi ezeket az autókat. Az új Opel Corsa OPC megjelenésével az Opel immár 5 (illetve 6, ha a Vectra Caravánt külön számoljuk) OPC-modellt kínál.

(Az OPC modellek árairól az egyes Opel modellek árlistáiból tájékozódhat az érdeklődő.)

Opel Corsa OPC

Opel Corsa OPC

Az új Opel Corsa OPC minden idők legerősebb Corsája. A sportos csúcsmodellt az 1.6 literes turbómotor 192 lóereje 7.2 másodperc alatt lövi ki 100 km/óra sebességre, majd továbbra is igen dinamikusan gyorsítja fel a 225 km/óra végsebességre. Hatfokozatú sebességváltó használja ki maximálisan a 230 newtonméteres nyomatékot, amelyet átmenetileg 260-ra növelhet a túltöltési funkció. Ezáltal mindenféle helyzetben fölényesen húz a sportos OPC-család legfiatalabb sarja, miközben a fogyasztása is ésszerű keretek között marad - átlagosan 7,9 liter üzemanyaggal éri be 100 kilométerenként.

Versenyautós külső és belső designelemek tesznek arról, hogy a Corsa OPC ránézésre is nagyon harapósnak látsszon. A gyönyörűen formatervezett autó számos eleme mellett ehhez az új típusú Recaro sportülések is hozzájárulnak, amelyekben beépített oldallégzsákok állnak készenlétben megvédeni az utasok biztonságát.

Sportfutómű és progresszíven változó kormányzás teszi a Corsa OPC vezetését igazi élménnyé.

(További képek a Corsa OPC-ről a képre kattintva.)

Opel Astra OPC

Opel Astra OPC

Az Astra OPC kétliteres turbómotorjának 177 kW/240 lóerős teljesítménye 6,4 másodperc alatt lövi fel százra ezt a kompakt sportautót, és 244 km/óráig gyorsítja fel, fogyasztása mégis csupán 9,2 liter. A szűken lépcsőzött hatfokozatú váltó az első kerekeket hajtja. Mély első kötény, hatküllős, 18 colos OPC-felni (gumiméret 225/40), a középen kitorkoló, trapéz-alakú kipufogóvég, a Recaro sportülés, az OPC-műszerezés és az alumínium pedálsor gondoskodnak arról, hogy az Astra OPC-n kívül-belül látsszon, hogy nem akármilyen teljesítményre képes.

A modern technika arzenálját felsorakoztató futóműből nem hiányzik az elektronikus hálózatba kötött IDSPlus (Interaktives Dynamisches FahrSystem) rendszer, amelynek felügyelete alá tartozik az ESPPlus menetstabilizáló, a TCPlus kipörgásgátló és a fékrendszer sokféle funkciója. A CDC (Continuous Damping Control) csillapítás-szabályozás "SportSwitch" kapcsolója szinte "megvadítja" az egész autót.

(További képek az Astra OPC-ről a képre kattintva.)

Opel Astra OPC

Opel OPC

Opel Meriva OPC

Opel Meriva OPC

A Meriva OPC az első sportgép a mini egyterűek között. Szíve az ECOTEC sorozatba tartozó 1.6-os turbómotor, 132 kW/180 LE teljesítménnyel, amely 8,2 másodperc alatt gyorsítja 100-ra, és 222 km/órás csúcssebességet tesz lehetővé. Hatfokozatú sebességváltó és leültetett sportfutómű garantál dinamikus haladást, az úthoz 17 colos kerékre szerelt 205/45-ös gumi ragad. Precíz, elektromos szervokormány és négy nagy tárcsafék teszi teljessé a csomagot.

Az aktív biztonságot blokkolásgátló (ABS), elektronikus menetstabilizáló (ESP) és fékasszisztens szolgálja, baj esetén hat légzsák, aktív fejtámla, ISOFIX csat és kioldódó pedálsor (PRS) véd. A kategóriában egyedülálló opció a halogén kanyarfényszóró.

A Meriva OPC felismerhető a méhsejt-hűtőmaszk széles, színre fényezett keresztlécéről, a tetőspoilerről és a hátsó kötényről, de jellegzetes az OPC-felni, a kék féknyereg és a trapéz-alakú kipufogóvég is. Belül Recaro szövet-bőr ülés, OPC sportkormány és a műszerek krómkerete gyönyörködteti a szemet.

(További képek a Corsa OPC-ről a képre kattintva.)

Opel Zafira OPC

Opel Zafira OPC

A Opel Zafira OPC a világ leggyorsabb széria-nagyterűje, kétliteres, 240 lóerős turbómotorral, hatfokozatú váltóval és fronthajtással. 7,8 másodperc alatt sprintel százra, és 231 km/órával megy.

Potenciálját sejteti a ködlámpákat befogadó első kötény, a 18 colos OPC kerekeken feszülő 225/40-es gumi, a küszöbtoldat és a kettős kipufogó. Az utastérben a Recaro sportülések, a sportkormány és az OPC műszerek hangsúlyozzák különlegességét.

Futóművének nagy biztonsági tartalékai éppúgy köszönhetők a nagyteljesítményű fékberendezésnek, mint a valamennyi lehetséges alrendszert magába foglaló IDSPlus2 futóműnek. Ha pedig előtör a vezetőből a versenyző, a "SportSwitch" kapcsolóval táltosíthatja meg kocsiját.

(További képek a Zafira OPC-ről a képre kattintva.)

Opel Vectra OPC és
Vectra Caravan OPC

Opel Vectra OPC

E két autó nem csupán az Opelnél jelzi a teljesítménycsúcsot, hanem a legerősebb fronthajtású kocsinak számítanak. V6-os, 2.8-as, változó vezérlésű turbómotorjuk 206 kW/280 LE teljesítménye 6,3, illetve 6,5 másodperc alatt repíti őket százra, és 250-nél csak a lehatárolás szab korlátot a további sebességnövelésnek.

Látványukat a vetítőlencsés ködlámpa, a 18 colos OPC-felni (235/40) és a domborodó küszöb határozza meg, bár a többi autós leginkább a hátsó lökhárító diffuzorát és a trapéz alakú kettős kipufogót látja belőlük.

A sportautós szívét OPC-küszöbléc, Recaro sportülés, háromküllős bőrkormány és 300 km/óráig skálázott sebességmérő dobogtatja meg. A futómű jellegzetességei hasonlók a Zafiránál említettekhez. A gazdag felszerelésben hat légzsák, aktív fejtámla, PRS pedálsor és ISOFIX gyermekülés-csat szerepel.

Opel Vectra OPC

(További képek a Vectra OPC-ről a képre kattintva.)